15 Şubat 2012 Çarşamba

PRATİK SU TASARRUF YÖNTEMLERİ


Evlerde suyun % 35'i banyoda, % 30'u tuvalette, % 20'i çamaşır ve bulaşık yıkamada, % 10'u yemek pişirme ve içme suyu olarak, % 5'i ise temizlik maksadıyla kullanılmaktadır. Su sağlıktır ve ekonomik bir değerdir. Bu değerleri korumak için aşağıdaki kurallara uymalıyız:

Su kaynaklarının kirletilmemesine özen göstermeliyiz.
Mümkün olduğunca suyu boş yere akıtmamalıyız.
Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutmalı. Bozuk olanları hemen tamir ettirmeliyiz. Her saniye bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.
Sifonu gereksiz yere çekmemeliyiz. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. Rezervuara, su dolu 1,5 litrelik pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle, yılda 2 ton su tasarrufu sağlanabilir.
Klozetlerin baskları çoğunlukla su kaçırmaktadır, bu nedenle baskların bakımını yaptırmalıyız.
Diş fırçalarken, tıraş olurken, ellerimizi yıkarken suyu kapamalıyız. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacımız olduğu kadar açmalıyız. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur.
Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri kullanmalıyız.
Küvette yıkanma yerine kovadan veya ekonomik başlığa sahip duşla yıkanmayı tercih etmeliyiz. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir küvetli banyoda 150 litre su tüketilir.
Bulaşıkları elde değil bulaşık makinesinde yıkamalıyız. 4 kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcar. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir. Çamaşır makinelerimizi tam doldurmadan çalıştırmayalım ve kısa programları tercih edelim.
Bulaşık makinesi olmayanlar suda kolay çözünürlüğü olan bulaşık deterjanlarını tercih etmeli, bulaşıkları durularken suyun diğer bulaşıkların üzerine akmasına özen göstermeliyiz.


Kapı önü, balkon, merdivenler, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanmalı veya kova ve sünger kullanarak temizlemeliyiz. Bu bize en az 3/4 oranında su tasarrufu sağlar. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir.
Sebze ve meyveler su dolu bir kapta biraz bekletilip yıkanırsa çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su tasarruf edebilir.
İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyveleri yıkadığımız suyla çiçekleri ve bahçeyi sulamalı, temizlik yapmalıyız.
Bahçe sulamak için buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih etmeliyiz.
Yapılan bahçe sulamasından azami yararlanmak için uygun sulama yöntemi, sulama zamanı, uygulanacak sulama suyu miktarının doğru olarak belirlenmesi gerekir. Bu gereksiz su kaybını önleyeceği gibi, bilinçsiz sulamadan dolayı bahçemizdeki çiçeklerin, yeşillerin ve ağaçların yok olmasını önler. Toprağı, bitkiyi, iklimi izlemesini bilen uzmanlardan yararlanmalıyız.

Su sayaçları ve apartman altındaki su kolektörlerini tamir ettirerek sağlam hale getirilmesi veya yenilenmesi, yine binalardaki hidrofor tankları şamandıralarının tamir ettirilmesi su kaybını önler.
İzin almadan su kuyusu açmamalıyız. Bu durum yeraltı su seviyesinin düşmesine ve su rezervlerinin azalmasına neden olmaktadır. Kuyulardan aşırı su çekimlerine fırsat vermemeliyiz.
Kaçak Su kullananlara fırsat vermemeliyiz. Kaçak Su kullananlar sizin suyunuzu çalıyor demektir. Bunu siz daha kolay önleyebilirsiniz. İhbarlarınızı Alo 185’e bildiriniz.
Sanayiciler ve İşletmeciler arıtma tesislerinizi olması gerektiği gibi çalıştırınız. Arıtma tesisi olmayanlar mutlaka kurunuz.
Küresel ısınmanın ve kimyevi gübrelerin toprakta tuzlanmayı arttırıcı etkileri olduğundan, normal yıllarda kullanılan gübre miktarından daha az gübre kullanın.
Caddenizdeki, sokağınızdaki su patlaklarını, su sızıntılarını Alo 185 ‘e bildirelim.


Su Kesintisi Durumunda Dikkat Edilecek Hususlar:

Su kesintileri nedeniyle yeterli su sağlanamaması, hava sıcaklıklarının artmasıyla çeşitli mikroorganizmaların üremelerinin hızlanması ve hijyen kurallarına uyulmaması hastalıklara neden oluyor.

Su sıkıntısı nedeniyle vücudun, yiyecek maddelerinin ve giysilerin yeterince temizlenememesi de hastalıkların yayılma ihtimalini artırabilmektedir. Kitle iletişim araçları ile susuzluk sıkıntısı yaşanacağı açıklandıkça, insanlar evlerine ve iş yerlerine su depoları yaptırmakta, evde çeşitli kaplar içinde su biriktirmeye başlamaktadırlar. Ancak, suların depolanmasında ve depo veya çeşitli kaplarda bekletilen suların kullanılmasında hijyen kurallarının uygulanması gerekmektedir.

Sular kesildiğinde muslukların kapalı olmasına dikkat edilmeli, tercihen su vanaları kapalı tutulmalıdır.
Şebeke dışında güvenli olmayan bir kaynaktan temin edilip, içmek veya yemek yapmak amacıyla depolanacak sular mutlaka 10 dakika kaynatıldıktan sonra üzeri kapalı bir şekilde saklanmalıdır.

Renk ve kokusunda herhangi bir değişiklik meydana gelen sular kesinlikle kullanılmamalıdır.
Enfeksiyonların önlenmesi açısından meyve ve sebzelerin yıkandığı, gıdaların temas ettiği suyun temiz olması çok önemlidir. Bunun için klor solüsyonları kullanılabilir. Bu yoksa meyve ve sebzeler, içine limon suyu ya da sirke damlatılmış 1 litre suda bekletildikten sonra tüketilebilir.
Suyun saklandığı kaplar temiz olmalı, su dolu plastik kaplar güneşte bekletilmemelidir.
İhtiyaçtan fazla su depolanması yapılmamalı, çünkü özellikle plastik depolarda bekletilen su sıcağın da etkisi ile bozulmaktadır.
Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1 'lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1 'lik klor solüsyonu geçirilmelidir.
Evde depolanmış sularda bebeklerin ve çocukların boğulma tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.
Su depoları zaman zaman temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Deposu olan, sadece su kesintisi olduğunda değil, bir devridaim sistemi vasıtasıyla sürekli kullanılmalı ve bu sayede depodaki suyun tazelenmesi sağlanmalıdır.
Şebeke suyu bulunmayan bölgelerde tüketilecek içme ve kullanma suları mutlaka klorlanmalı, dezenfeksiyon için damlalıklı klor solüsyonu veya klor tabletleri kullanılmalıdır.
Şebeke suyunun kullanılamadığı durumlarda içme suyu olarak Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ambalajlı sular kullanılmalıdır.
Su kesintisinin ardından şebekeye verilen su berraklaşıncaya kadar musluktan akıtılmalı ve daha sonra kullanılmalı. Su berraklaşıncaya kadar akıtılan sular kaplarda biriktirilip ev içindeki çiçeklerin sulanmasında veya ev temizliğinde kullanılmalıdır.
Belediyeden izinsiz su satışı yapan su tankerlerden içme suyu kesinlikle alınmamalıdır

1 yorum:

  1. Sebze ve meyve bahçeleri sulandıktan sonra, suyun hemen topraktan uçup-gitmesini önlemek için bitki ve ağaç diplerinin ve açıkta kalan toprak örtüsünün su geçirmeyen örtülerle örtülmesinin de sulama sıklığı ve su kaybını azaltacağını düşünüyorum.
    Herkese başarılar.
    Gazi Mehmet Urcan
    Emekli Askeri Örgüt Üyesi.
    Mucit.

    YanıtlaSil